Tiszaújváros logó

Tájékoztatás a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásról

Tájékoztatás a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásról

 

2011. augusztus 01-vel az OÉTI elkészítette ezen ajánlást, mely szerint a közétkeztető az élettani energia- és tápanyagigénynek megfelelő összetételű és jellegű táplálékot köteles biztosítani. Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés számított energia-, fehérje-,  zsír-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát egy adagra vonatkoztatva.

 

Főétkezésnek minősül: reggeli, ebéd, vacsora

Kisétkezésnek minősül: tízórai és uzsonna

 

1-3 éves korcsoport részére 2,8% vagy 3,6% zsírtartalmú, a 3 év feletti korcsoport részére 1,5% vagy 2,8% zsírtartalmú tejet kell biztosítani.

 

Az italként kínált tej cukrozása nem megengedett, tejföl kizárólag ételkészítéshez használható fel.

 

Bölcsődei étkeztetés esetén bő olajban sült étel nem adható, más korcsoportnak 1 alkalommal

 

Folyadékpótlásra az ivóvízen kívül kizárólag világosra főzött és csak a megengedett mértékben ( 1,5 l vízhez 2 g teafű ) ízesített tea adható.

 

Ajánlott sómennyiség :

  • Bölcsődei étkeztetésénél 1,5 g/nap
  • Óvodás korú gyerekek étkeztetésénél 2 - 3 g/nap
  • Iskolás korú gyerekek étkeztetésénél 3,5 - 6,6 g/nap
  • Napi egyszeri étkeztetésnél 2 - 3,6 g/nap
  • Egész napos étkeztetésnél 5 - 10 g/nap

 

Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki.

 

Bölcsődei étkeztetés esetén bő olajban sült étel nem adható, más korcsoportnak 10 élelmezési nap alatt 1  alkalommal.

 

Diétás étrendet kizárólag dietetikus végzettségű szakember tervezhet.

 

Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A receptúrák kidolgozását, az étrend összeállítását és az ételek elkészítését a nyersanyag - kiszabati útmutatóban foglaltak szerint kell végezni.

 

Kerülendő élelmiszerek és élelmiszercsoportok

 

  • ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő
  • 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús
  • 20% feletti zsírtartalmú húskészítmény
  • szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp
  • hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50% alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek
  • sertés, baromfi zsír
  • 12%-nál magasabb zsírtartalmú tejföl

 

 Egyes élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó előírások 10 élelmezési napra számítva

Megnevezés

Napi 3-szori étkeztetés esetén

Napi egyszeri étkeztetés esetén

Bölcsődei étkeztetés esetén

Egész napos étkeztetés esetén

Hal

legalább 1 alkalommal

legalább 1 alkalommal

legalább 1 alkalommal

legalább 1 alkalommal

Hús

legalább 6, legfeljebb 10 alkalommal

legalább 6, legfeljebb 10 alkalommal

legalább 6, legfeljebb 8 alkalommal

legalább 6, legfeljebb 10 alkalommal

Húskészítmény

legfeljebb 6 alkalommal, ebből egyszer ebéd részeként

legalább 1 alkalommal

legfeljebb 4 alkalommal, ebből egyszer ebéd részeként

legfeljebb 6 alkalommal, ebből egyszer ebéd részeként

Máj, májkészítmény

legfeljebb 3 alkalommal, ebből 2-szer ételkészítéshez és 1-szer kisétkezés részeként

legfeljebb 2 alkalommal

csirkemájat legfeljebb 3 alkalommal, ebből 2-szer ételkészítéshez és 1-szer kisétkezés részeként

legfeljebb 3 alkalommal, ebből 2-szer ételkészítéshez és 1-szer kisétkezés részeként

Tojás

legalább 3, legfeljebb 5 db

legalább 2, legfeljebb 4 db

legalább 3, legfeljebb 5 db

legalább 3, legfeljebb 8 db

Rizs

legfeljebb 3 alkalommal

legfeljebb 3 alkalommal

legfeljebb 1 alkalommal

legfeljebb 3 alkalommal

Száraztészta

köretként legfeljebb 2 alkalommal

köretként legfeljebb 2 alkalommal

köretként legfeljebb 1 alkalommal

köretként legfeljebb 2 alkalommal

Burgonya

legfeljebb 5 alkalommal

legfeljebb 5 alkalommal

legfeljebb 3 alkalommal

legfeljebb 5 alkalommal

Szárazhüvelyesek

egész évben legfeljebb 3 alkalommal

egész évben legfeljebb 3 alkalommal

nem adható

egész évben legfeljebb 3 alkalommal

Édesség, cukrászati sütemény, finom pékáru

legfeljebb 4 alkalommal

legfeljebb 2 alkalommal

legfeljebb 4 alkalommal

legfeljebb 4 alkalommal

Lekvár, mogyorókrém, csokoládékrém

legfeljebb 1 alkalommal

legfeljebb 1 alkalommal

legfeljebb 1 alkalommal

legfeljebb 1 alkalommal

Olajos magvak

legfeljebb 1 alkalommal

 

 

legfeljebb 2 alkalommal

 

 

 

Ezen ajánlás előírásainak érvényesülését az ellenőrző hatóság évente legalább egyszer ellenőrzi, az élelmezési ellátással közvetlenül kapcsolatos nyersanyag felhasználási, tervezési, kivételezési, ételkészítési, adagolási-tálalási dokumentáció, különösen az ételkészítéshez felhasznált élelmiszerek összetételi és táplálkozás-egészségügyi megítéléséhez szükséges adataira vonatkozó dokumentumok és a diétás étel készítéséhez felhasznált élelmiszerek diétás alkalmasságát igazoló gyártói tanúsítvány alapján.