Tájékoztatók
Tájékoztatás a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásról
Tájékoztatás a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásról
2011. augusztus 01-vel az OÉTI elkészítette ezen ajánlást, mely szerint a közétkeztető az élettani energia- és tápanyagigénynek megfelelő összetételű és jellegű táplálékot köteles biztosítani. Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés számított energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát egy adagra vonatkoztatva.
Főétkezésnek minősül: reggeli, ebéd, vacsora
Kisétkezésnek minősül: tízórai és uzsonna
1-3 éves korcsoport részére 2,8% vagy 3,6% zsírtartalmú, a 3 év feletti korcsoport részére 1,5% vagy 2,8% zsírtartalmú tejet kell biztosítani.
Az italként kínált tej cukrozása nem megengedett, tejföl kizárólag ételkészítéshez használható fel.
Bölcsődei étkeztetés esetén bő olajban sült étel nem adható, más korcsoportnak 1 alkalommal
Folyadékpótlásra az ivóvízen kívül kizárólag világosra főzött és csak a megengedett mértékben ( 1,5 l vízhez 2 g teafű ) ízesített tea adható.
Ajánlott sómennyiség :
- Bölcsődei étkeztetésénél 1,5 g/nap
- Óvodás korú gyerekek étkeztetésénél 2 - 3 g/nap
- Iskolás korú gyerekek étkeztetésénél 3,5 - 6,6 g/nap
- Napi egyszeri étkeztetésnél 2 - 3,6 g/nap
- Egész napos étkeztetésnél 5 - 10 g/nap
Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki.
Bölcsődei étkeztetés esetén bő olajban sült étel nem adható, más korcsoportnak 10 élelmezési nap alatt 1 alkalommal.
Diétás étrendet kizárólag dietetikus végzettségű szakember tervezhet.
Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
A receptúrák kidolgozását, az étrend összeállítását és az ételek elkészítését a nyersanyag - kiszabati útmutatóban foglaltak szerint kell végezni.
Kerülendő élelmiszerek és élelmiszercsoportok
- ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő
- 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús
- 20% feletti zsírtartalmú húskészítmény
- szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp
- hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50% alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek
- sertés, baromfi zsír
- 12%-nál magasabb zsírtartalmú tejföl
Egyes élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó előírások 10 élelmezési napra számítva
Megnevezés |
Napi 3-szori étkeztetés esetén |
Napi egyszeri étkeztetés esetén |
Bölcsődei étkeztetés esetén |
Egész napos étkeztetés esetén |
Hal |
legalább 1 alkalommal |
legalább 1 alkalommal |
legalább 1 alkalommal |
legalább 1 alkalommal |
Hús |
legalább 6, legfeljebb 10 alkalommal |
legalább 6, legfeljebb 10 alkalommal |
legalább 6, legfeljebb 8 alkalommal |
legalább 6, legfeljebb 10 alkalommal |
Húskészítmény |
legfeljebb 6 alkalommal, ebből egyszer ebéd részeként |
legalább 1 alkalommal |
legfeljebb 4 alkalommal, ebből egyszer ebéd részeként |
legfeljebb 6 alkalommal, ebből egyszer ebéd részeként |
Máj, májkészítmény |
legfeljebb 3 alkalommal, ebből 2-szer ételkészítéshez és 1-szer kisétkezés részeként |
legfeljebb 2 alkalommal |
csirkemájat legfeljebb 3 alkalommal, ebből 2-szer ételkészítéshez és 1-szer kisétkezés részeként |
legfeljebb 3 alkalommal, ebből 2-szer ételkészítéshez és 1-szer kisétkezés részeként |
Tojás |
legalább 3, legfeljebb 5 db |
legalább 2, legfeljebb 4 db |
legalább 3, legfeljebb 5 db |
legalább 3, legfeljebb 8 db |
Rizs |
legfeljebb 3 alkalommal |
legfeljebb 3 alkalommal |
legfeljebb 1 alkalommal |
legfeljebb 3 alkalommal |
Száraztészta |
köretként legfeljebb 2 alkalommal |
köretként legfeljebb 2 alkalommal |
köretként legfeljebb 1 alkalommal |
köretként legfeljebb 2 alkalommal |
Burgonya |
legfeljebb 5 alkalommal |
legfeljebb 5 alkalommal |
legfeljebb 3 alkalommal |
legfeljebb 5 alkalommal |
Szárazhüvelyesek |
egész évben legfeljebb 3 alkalommal |
egész évben legfeljebb 3 alkalommal |
nem adható |
egész évben legfeljebb 3 alkalommal |
Édesség, cukrászati sütemény, finom pékáru |
legfeljebb 4 alkalommal |
legfeljebb 2 alkalommal |
legfeljebb 4 alkalommal |
legfeljebb 4 alkalommal |
Lekvár, mogyorókrém, csokoládékrém |
legfeljebb 1 alkalommal |
legfeljebb 1 alkalommal |
legfeljebb 1 alkalommal |
legfeljebb 1 alkalommal |
Olajos magvak |
legfeljebb 1 alkalommal |
|
|
legfeljebb 2 alkalommal |
Ezen ajánlás előírásainak érvényesülését az ellenőrző hatóság évente legalább egyszer ellenőrzi, az élelmezési ellátással közvetlenül kapcsolatos nyersanyag felhasználási, tervezési, kivételezési, ételkészítési, adagolási-tálalási dokumentáció, különösen az ételkészítéshez felhasznált élelmiszerek összetételi és táplálkozás-egészségügyi megítéléséhez szükséges adataira vonatkozó dokumentumok és a diétás étel készítéséhez felhasznált élelmiszerek diétás alkalmasságát igazoló gyártói tanúsítvány alapján.